9/13/2012

Історія Дунаєвецької райСЮН

На основі Примірного положення про позашкільні установи і їх примірний перелік, затверджених Держкомітетом СРСР по народній освіті 23 квітня 1990 року виконком районної Ради народних депутатів відкрив 1.01.1991 року районну станцію юних натуралістів на базі колишнього приміщення Дунаєвецької середньої школи №3 та пришкільних ділянок. Новоствореній організації затверджено штати:
1.         Директор
2.           Методист
3.           Культорганізатор
4.           Зав. господарством
5.           Керівники гуртків.
Директором Дунаєвецької районної станції юних натуралістів призначено 1.02.1991 року Рилову Аллу Іванівну, методистом — 20.07.1992 року — Коруняк Ларису Іванівну.
Протягом 1991 року зроблено зовнішній і внутрішній капітальний ремонт приміщення, оформлено тематичними стендами слідуючи кабінети: методичний, рослинництва, зоології, а також екологічний зал.
Відкрито слідуючу кількість гуртків:
а)  з 1.05.1991 р.-6
б) з 15.09.1991р.-17
в)  з 15.09.1992 р.-23
г) з 10.09.1994 р. - 27, 20 профілів.
Педагогічний колектив Дунаєвецької райсюн разом із загальноосвітніми школами району проводять різноманітні форми і методи екологічного виховання учнівської молоді, а саме: екскурсії в природу з метою вивчення рідкісних і зникаючих видів рослин, тварин рідного краю, бесіди, лекції, вікторини, виховні заходи на природоохоронну тематику, підготовлено і оформлено велику кількість рефератів, альбомів, наприклад: “Народна медицина рідного краю”, “Калина - безсмертний символ України”, “Птахи рідного краю”, “Земля - годувальниця ' та багато інших.
З юннатами проводяться екологічні походи. Створені навчальні екологічні стежки. Мета екологічних стежок, це проведення навчальної і пропагандистської роботи з питань охорони природи, створення умов для виховання екологічно грамотної культури поведінки людини в оточуючому середовищі. Це своєрідні навчальні лабораторії в природних умовах.
З метою покращення природоохоронної роботи серед школярів району сюн організувала гру-подорож любителів природи експрес “Троянда” з м. Юннатська в м. Олімпійськ з 1.09.1992 р. по 1.12.1993 р.
Експрес “Троянда” рухався точно по встановленому графіку із зупинками на різних станціях.
Для проїзду експресом від станції до станції видавався квиток з умовами проїзду. Приємно відмітити, що юннати 35 шкіл (1332 пасажирів і 875 заочників) своєчасно включилися в гру-подорож. А юннати Дунаєвецьких зош І-Ш ступенів №1 і №4 заповнили пасажирами по два вагони.
В школах району проведені конкурси на кращу саморобку із природного матеріалу. Кращі експонати представлені на виставку, яка була організована на базі районної станції юних натуралістів.
Від ст. Творча до ст. Новорічна юннатам були надіслані нові умови проїзду, а саме, потрібно було продумати хід проведення і провести операцію “Ялинка”. Головне її завдання - попередити самовільну вирубку ялинок до Нового року. Гарно відреагували юннати багатьох шкіл, а саме: Дунаєвецьких загальноосвітніх шкіл І-Ш ступенів №1, №3, Тинянської, Маківської, Смотрицької, Морозівської загальноосвітніх шкіл І-Ш ступенів, Малокужелівської, Рачинецької, Міцівецької загальноосвітніх шкіл І-ІІ ступенів. Юннатами написані звернення до всіх громадян села, селища, міста із закликом зберегти ялинки, провели роз’яснювальну роботу серед учнівських і батьківських колективів, здійснювали охорону ялинкових насаджень протягом передноворічних днів.
Від ст.Новорічна до ст.Природоохоронної проведено операцію “Зимуючим птахам - наша турбота і увага”. В школах організовані пташині містечка, конкурси на кращу годівничку. Юннатами виготовлено 1527 годівничок і 780 шпаківень.
Від ст.Природоохоронної до ст.Зоологічної відкрито “Зоопарк цікавих зустрічей”. По школах проведені вечори цікавої зоології з іграми, танцями і атракціонами.
Від ст.Зоологічна до ст.м.Грачевськ юннатами виготовлено стінгазети, присвячені районному святу “День зустрічі птахів”, яке відбулося 21 березня 1993 року. Найактивнішу участь прийняли гуртківці Дунаєвецької загальноосвітньої школи 1-ГО ступенів №3. Багато цікавого і корисного розповіли вони юним природолюбам про птахів. Була проведена радіоперекличка з Північним полюсом, Далеким Сходом , з областями України, з міською радіостанцією, прочитані прекрасні вірші і телеграми, адресовані любителям природи. Були запропоновані кросворди і загадки, цікаві вікторини і конкурси.
Подорож закінчилася в грудні 1993 року. Найактивніші учасники подорожі нагороджені призами.
Всі юннати прийняли участь у конкурсі “Мій рідний край - моя земля”. Гуртківець Колісун Віктор став переможцем конкурсу, а член гуртка “Юних квітникарів” Юхимчук Юлія з 12 по 22 липня 1993 року приймала участь у роботі школи передового досвіду у м. Києві.
V         І
Працюють гуртки еколого-натуралістичного профілю. Під час занять керівники гуртків застосовують різні форми і методи роботи: бесіди, екскурсії, практичні і лабораторні роботи, проводять дослідницьку роботу.
Цікава робота клубу “Едельвейс”. Спланована робота клубу проводиться по секціях “Сонечко”, “Пролісок”, “Журавлик”, “Едельвейс”. Кожна із названих секцій збирає матеріал для проведення екологічних вікторин, конференцій, диспутів, бесід на теми, пов’язані із охороною і збагаченням природи рідного краю.
В кожну секцію входять 12 юннатів середнього шкільного віку, а в секцію “Едельвейс” входять юннати-старшокласники. Вони являються керівниками секцій “Сонечко”, “Пролісок”, “Журавлик”, готують для них реферати і виступають з доповідями, лекціями.
Робота на навчально-дослідних ділянках проводиться згідно планів, ведуться польові журнали та щоденники спостережень за дослідними рослинами.
Традиційними стали масові натуралістичні заходи : “Свято квітів”, “Свято осені”, “День зимуючих птахів”, Місячник охорони навколишнього середовища, зустрічі з передовиками сільськогосподарського виробництва.
Юннати щорічно приймають активну участь у районних ярмарках, акції “Дітям Чорнобиля”. Зібрані кошти в сумі 172000 крб. р-в № 179 від 5.10.1993 р.; в сумі 1121000 крб. р-в № 181 від 30.09.1994 р. перераховані в Еміпьчанський район Житомирської області.
Весною 1994 року була проведена екологічна естафета “Зелена весна”. Під час першого туру естафети юннатами посаджено 15 га лісу, 3117 верб, 1513 плодових дерев, 6490 дикоростучих рослин. Виготовлено 975 шпаківень, очищено 232 джерела. Під час другого туру проведено огляд-конкурс екологічних агітбригад.
За підсумками екологічної естафети “Зелена весна” станція юних натуралістів нагороджена Почесною грамотою і грошовою премією.
В грудні 1994 року екологічна агітбригада станції юних натуралістів приймала участь у Всеукраїнському конкурсі екологічних агітбригад, за що була нагороджена Почесною грамотою.
14-15 січня 19995 року проведено облік зимуючих птахів. Рада Українського товариства охорони птахів, Секретаріат Товариства висловив подяку за активну участь у черговій акції Товариства, спрямованій на вивчення зимуючих птахів країни та організацію їх підгодівлі. -
На базі районної станції юних натуралістів проводяться різноманітні масові заходи: ігри “У світі тварин”, “У світі рослин”, “Поле чудес”, “Брейн-рінг”, ’’Зоряний час”, вікторини, районні конкурси на кращу екологічну розробку позакласного заходу, на кращу природоохоронну та дослідницьку роботу юних натуралістів.
Працівниками станції юних натуралістів вивчено і узагальнено досвід роботи керівника гуртка юних лісівників Михайлівської Ніни Йосипівни, керівника гуртка юних рослинників Коваль Таміли Арсентіївни. Щорічно проводяться районні семінари-практикуми з проблем екологічного виховання учнівської молоді в закладах освіти, позакласної і позашкільної роботи з біології.
Матеріали природоохоронної роботи висвітлюються в місцевій газеті “Дунаєвецький вісник”.
З 11.09.1995 року директором райсюн призначена Коруняк Лариса Іванівна. Керівниками гуртків працюють Притуляк Лариса Володимирівна, Долінська Альона Миколаївна, Тинянська Наталія Олександрівна, Ярушинська Світлана Вікторівна.
Станція юних натуралістів здійснює екологічне виховання школярів через позакласну роботу за такими напрямками:
-                 озеленення населених пунктів і внутрішнє озеленення навчальних закладів;
-                    боротьба з ерозією грунтів;
-                    охорона водоймищ і рибних запасів;
-                    охорона і приваблювання птахів;
-                 турбота про збереження великих та малих річок, очищення джерел;
-                   вивчення і охорона рідкісних та зникаючих видів рослин, їх реінтродукція в місцях природного зростання.
Сюн організовує екологічну роботу в школах. Практична діяльність здійснюється через різноманітні форми та методи: в районі працюють 52 загони зелених патрулів, 34 загони голубих патрулів, 2 шкільних лісництва, екологічні загони, 106 натуралістичних гуртків, клуби, наукові товариства “Еколог” і “Орнітолог”, здійснюються екологічні експедиції та екскурсії.
Станція юних натуралістів є організатором комплексного екологічного виховання школярів в районі:
-                    розроблена концепція екологічної освіти в районі;
-                    комплексні програми з екологічного виховання в кожному навчальному закладі.
Приділяється велика увага пропаганді екологічних знань серед учнів, батьків, громадськості.
Проводиться систематичне вивчення глобальних регіональних екологічних проблем та природоохоронної роботи району, області, республіки. З цією метою проводяться експедиції школярів по вивченню місцевої флори і фауни, збереженню природних реліктів, виявленню джерел, місць забруднення навколишнього середовища. -
Проведення природоохоронних операцій “Дерево”, “Лелека”, “Підсніжник”, “Зимуючі птахи”, “Джерело”, екологічної естафети “Зелена весна” стало традиційним у наших школах і позашкільних закладах. Школярами нашого району посаджено 6 га лісу, 930 фруктових дерев, 250 декоративних, понад 1200 шт. дикоростучих.
Юні природолюби брали участь у створенні полезахисних смуг, залісненні ярів, крутих схилів. Під час проведення операції “Птахи нашого саду” було виготовлено 768 шт. шпаківень.
Школярі беруть активну участь у таких конкурсах як “Збережемо життя навколо нас”, “Свій голос віддаю на захист природи”, “Збережемо місцеві природно-історичні святині” та ін.
Призерами конкурсу “Збережемо життя навколо нас” стали учні Смотрицької, Малієвецької, М.Кужелівської зош.
В конкурсі “Свій голос віддаю на захист природі” відзначились Січенецька зош І-ІІ ст., В.Жванчицька зош І-Ш, Маківський колегіум.
Активну участь у конкурсі “Збережемо місцеві природно-історичні святині” взяли такі школи: Смотрицька, Михайлівська, Малієвецька, Сокілецька.
' Традиційним став конкурс на крашу навчально-дослідну ділянку. Призерами районного та обласного етапів конкурсу стали Тиннянська зош І-Ш ст., Рахнівська зош І-ПІ ст., Морозівська зош І-ІПст.
В 2000 р. переможцем обласного етапу і призером Всеукраїнського конкурсу-огляду на кращу навчально-дослідну земельну ділянку став Маківський НВК зош І-ПІ ст. колегіум.
Щороку юннати Дунаєвецької райсюн займають призові місця у конкурсах на кращу природоохоронну та дослідницьку роботу:
Шишкіна Анастасія, Болюх Лілія- 1997 рік.
Болюх Лілія, Гуменюк Наталія - 1998 рік
Нестернко Надія, Гуменюк Наталія -1999 рік.
Тимофієва Надія - 2000 рік.
Халаїм Мирослава, Онищук Людмила, Семенюк Вікторія - 2001 р.
Розова Інна - 2002 рік.
Вивчаємо лікарські рослини нашої місцевості, їх використання в народній медицині. Гуртківцями району було зібрано 115 кг лікарських рослин.
Юннати шкіл району вивчають і охороняють пам’ятки природи Дунаєвеччини республіканського та місцевого значення: старовинні парки — пам’ятки садово-паркового мистецтва республіканського значення, такі як : Михайлівський, Малієвецький, Голозубинецький та Маківський; Миньковецький - місцевого значення; цілющі джерела - Лисогірські, Маківські, Михайлівські, Рачинецькі, Дунаевецькі та ін; заповідний об’єкт - Кармелюкові гору. На базі Михайлівського парку створено екологічну стежку, проведено природоохоронний захід “Зустрічаємо птахів у Михайлівському парку”. Оновлено посадку дерев в Миньковецькому парку. Юннати Малієвецької зош активно співпрацюють із лісниками і підтримують парк в належному стані.
У 2000 році учень 9 класу Малієвецької зош І-ПІ ст. Чахаровський Андрій став переможцем Всеукраїнського конкурсу на краще учнівське лісництво.
Експедиційний загін Рачинецької зош І-ІП ст. виявив цілюще джерело, вода якого лікує хвороби очей, експедиційний загін Смотрицької зош 1-Ш ст. - місця зростання сон-трави на горі Сокіл. Юннати Сокілецької зош теж пропонують заповісти місця , де зростає сон-трава.
В процесі роботи виявлено, що за останнє десятиріччя майже вдвічі зменшилась площа зростання шафрана Гейфеля та підсніжника у Чаньківському та Залісецькому лісах. Дане питання взято на контроль юннатами місцевих шкіл.
Велика увага приділяється краєзнавчій роботі. Створена секція - природниче краєзнавство. Її активними членами стали:
1)        Коруняк Лариса Іванівна - директор райсюн;
2)          Казімірова Людмила Павлівна - заст. директора НВК зош- гімназія І-ІІІст. м. Дунаївці, кандидат біологічних наук;
3)           Ситнікова Наталія Юріївна - вч. біології Дунаєвецької зош І-Ш ст. №2;
4)          Ярушинська Світлана Вікторівна - керівник гуртків райсюн;
5)          Проскурякова Алла Іванівна - вч. біології Дунаєвецької зош I- Ш ст. №3.
Природолюби краєзнавці ставлять перед собою такі основні
завдання:
-                     виявлення рідкісних і зникаючих видів рослин в кожному селі та місті Дунаївці,
-                     інтродукція цих рослин,
-                     створення природно-заповідних територій,
-                    виявлення еколого-небезпечних точок району та міста.
Вивчаючи природу своєї місцевості юннати Станційнодунаєвецької зош досліджували водні ресурси, а саме р. Студеницю, яка пересікає 18 населених пунктів і тисячоліттями вірно служить людям, несе їм свіжу, прохолодну, чисту воду. Юннати закликають замислитись над тим, яка участь чекає нині р. Студенцю - водну артерію півдня Поділля, зрозуміти і змінити своє ставлення до річки.
Юннати цієї ж школи, вивчаючи екологічні проблеми свого селища, пропонують в першу чергу встановлювати такі технології виробництва, які б зменшили забруднення навколишнього середовища. Нажаль місцевий комбінат хлібопродуктів є одним з головних підприємств, що забруднює рідне селище.
Підтримали юннатів Станційнодунаєвецької зош і юннати Балинської зош, які досліджували проблему забруднення атмосферного повітря. Безперечним лідером по викидах забруднюючих речовин у атмосферу є Кам’янець-Подшьський цементний завод, а в с. Балин - асфальтний завод.
Юннати Балинської зош І-ПІ ст. під керівництвом вч. біології Тетервачук М.В. , вивчаючі історію поширення в с/г отруйних хімічних препаратів, таких як ДДТ та низки подібних, дійшли до висновку, що надто швидко гине живий світ! Ми вже ніколи не побачимо більш як 1200 видів тварин і десятки тисяч видів рослин. “Коли й надалі так триватиме, то чи не залишимось ми в товаристві найвитриваліших бур’янів, найдокучливіших мух, тарганів!?” Вивчали юннати і проблему утилізації та переробки побутового сміття. Не розв’язаною залишається ця проблема у селі, де немає відведеного сміттєзвалища, а тому зустріти сміття можна скрізь: і в лісі, і в полі, і в річці.
Юннати Смотрицької зош заклопотані станом р.Смотрич та її притоки — р. Яромерки, оскільки Городоцький цукровий завод викидає свої нечистоти в р. Смотрич, а Вишневецький — в р.Яромерку, які колись були повноводні, чисті, в яких водилась риба, і покладають велику надію на підтримку' і допомогу місцевої влади.
   Колектив педагогів райсюн докладає всіх зусиль, щоб виховати дітей добрими, щедрими, бережливими, працелюбними, посіяти в їх душах любов до землі, до всього живого на ній, потребу в дослідженні і збереженні природи, для примноження краси і багатства краю.

   З 2005 р. і по даний час директором райСЮН є Чекман Марта Василівна. 

   На сьогоднішній час колектив налічує 11 основних педагогічних працівників та 26 сумісників, заступник директора: Дармограй Наталія Олександрівна, методист: Завальська Оксана Дмитрівна, культорганізатор: Ярушинська Світлана Вікторівна.
   В 2011 р. було розпочато створення дендропарку. Для його утримання в 2012 р. викопали криницю. На даний час видовий склад дендропарку налічує до 62 видів багаторічних та близько 45 видів однрічних рослин.

Немає коментарів: