10/16/2013

VІІ ОБЛАСНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ ЮНИХ НАТУРАЛІСТІВ ХМЕЛЬНИЧЧИНИ В ХОЕНЦУМ

  В контексті проведення на Хмельниччині заходів Року дитячої творчості, оголошеного Президентом України Віктором Федоровичем Януковичем, 16 жовтня 2013 року на базі Хмельницького обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді відбулась VІІ обласна дитяча науково-практична конференція з питань виконання учнями загальноосвітніх і вихованцями позашкільних закладів творчих індивідуальних дослідницько-експериментальних робіт під керівництвом науковців та досвідчених фахівців народного господарства в галузі природничих наук (біології, екології, біохімії), сільського і лісового господарства.


  У роботі конференції приймали участь доцент кафедри екології Хмельницького національного університету Білецька Г.А. та доцент кафедри хімічної технології цього ж університету Ганзюк А.Я., головний спеціаліст відділу лісового та мисливського господарства Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства Клок Є.А., начальник відділу організації виробництва, маркетингу продукції рослинництва та тваринництва Департаменту агропромислового розвитку Хмельницької ОДА Сердюк В.С., ряд керівників кращих учнівських лісництв і кращих вчителів біології з шкіл нашого краю та педагогічні працівники обласного ЕНЦУМ.

  Як і в попередні роки, на еколого-натуралістичний захід прибули десятки юних експериментаторів і дослідників природи з різних регіонів Хмельниччини. Переважна їх більшість продемонстрували високий рівень змістовності і творчості виконання індивідуальних науково-дослідницьких робіт, активно дискутували з науковцями та консультантами, дивуючи їх своїми знаннями і результатами досліджень та експериментів, отримували від них поради й настанови, обмінювались думками, враженнями і досвідом роботи. Тут усі школярі та юннати, відповідно до рівня виконання представлених на конференції творчих науково-дослідницьких робіт, заслужено здобували різні нагороди Хмельницького ОЕНЦУМ.
  Непересічну цікавість дітей та їх педагогів викликало знайомство з науковим керівником, умовами і результатами індивідуальної проектної діяльності юннатки ХОЕНЦУМ Христини Ганзюк, яка здобула ряд яскравих перемог на національних і міжнародних екологічних конкурсах та запатентувала свої винаходи в Україні а сьогодні здобуває омріяну професію лікаря в Київському національному медичному університеті ім. О.О.Богомольця, де й отримала можливість продовжувати надалі свої дослідження, експерименти і робити чергові винаходи під керівництвом уже нового наставника - академіка Національної академії наук.
  Всі юні учасники VІІ конференції в ХОЕНЦУМ мали можливість використовувати якісні технічні засоби навчання хмельницьких натуралістів і зробити власні наукові доповіді про проведені індивідуальні науково-дослідницькі роботи, вільно дискутувати з іншими юними й дорослими учасниками, захищати результати своїх досліджень і власну думку, отримувати консультації, поради та пропозиції науковців щодо покращення якості виконання робіт. На усіх секціях конференції було уважно заслухано і жваво обговорено кожну доповідь, кожен виконаний дослід та експеримент творчих робіт юних дослідників.
  Особливо цікавими і змістовними були творчі дослідницькі роботи, виконані юннаткою Кам’янець-Подільського міського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Жук Анастасією Володимирівною і ученицею 10 класу Старокостянтинівського ліцею ім. М.С. Рудяка Білик Ольгою Іванівною, юннатом Дунаєвецької районної станції юних натуралістів Ключником Ярославом Сергійовичем, учнями 8 класу Кременчуківської ЗОШ І-ІІІ ст. Красилівського району Нечипоруком Романом Мирославовичем та Томою Тетяною Анатоліївною, учнем 10 класу Голосківської ЗОШ І-ІІІ ст. Летичівського району Чучверою Ярославом Олеговичем, ученицею 11 класу Новоселицького НВК Полонського району Корбовою Тетяною Петрівною і учнем 11-Б класу Летичівського НВК № 2 Сеником Віталієм Олексійовичем, десятикласницями Хмельницького НВК № 10 Берестюк Дариною Андріївною і Султан Марією Анатоліївною.
  За продемонстровані глибокі знання, творчий підхід, змістовність і високий рівень виконання дитячих індивідуальних науково-дослідницьких робіт та активну участь у роботі конференції, Хмельницький обласний ЕНЦУМ нагородив ряд її юних учасників Грамотами і листами подяки та цінними подарунками від ТОВ «ПОЛІГРАФІСТ-2» (книгами «Річки Хмельниччини»), а педагогів, які забезпечили високий рівень знань цих школярів-учасників заходу та підготовлених ними науково-дослідницьких робіт, відзначено Грамотами Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької облдержадміністрації.
  Проведення обласним ЕНЦУМ цієї конференції у черговий раз засвідчило істотну важливість і потребу кваліфікованої підтримки обдарованих школярів нашого краю, задоволення їх прагнення виконувати творчі експериментально-дослідницькі роботи під керівництвом науковців та досвідчених фахівців народного господарства, отримувати нові якісні знання, навички і уміння та здобувати серед ровесників, однодумців і дорослих визнання результатів своєї індивідуальної творчої дослідницько-експериментальної діяльності, що у майбутньому може відіграти вирішальну роль у вірному виборі професії.
 джерело http://osvitakm.org

Немає коментарів: