2/05/2016



                            Операція «Первоцвіт»!

З 1 лютого по 31 травня в Україні триватиме операція «Первоцвіт-2016».
Більш ніж 20 видів ранньоквітучих рослин знаходяться під загрозою винищення, вони занесені до Червоної книги України. Це  підсніжник, пролісок, мати-й-мачуха, сон-трава, конвалія, медунка, горицвіт весняний, білоцвіт.  Ці рослини підлягають суворій охороні згідно Положення про Червону книгу України. Їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин. Продавати дикоростучі рослини забороняється.
 Первоцвіти - безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів! До примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались. Але у них є інший ворог, від якого важко врятуватися — це ми з вами. Прогулянка до лісу ранньої весни - просто спокуса. Руки так і тягнуться до квітів... Але не поспішайте рвати це диво!  Головна функція квітки – це утворення насіння. Тому збір квітів дуже шкідливий для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. І як наслідок – відсутність нових рослин. Для того, щоб з насіння конвалії виросла доросла квітуча рослина необхідно 7-8 років. Сам процес проростання насіння тривалий і складний.
  Перші весняні квіти мають й практичне значення. Як ранні медоноси, декоративні та лікарські рослини (первоцвіт, горицвіт, мати-й-мачуха, конвалія, медунка та інші). Всі вони потребують нашого захисту.


Шафран Гейфеля


Підсніжник білосніжний.


                                                                   Білоцвіт весняний

Немає коментарів: