5/24/2016

Вишнева Україна 2016

  Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE вдруге провів Всеукраїнську учнівську фенологічну кампанію «Вишнева Україна» . Вишнева Україна – це унікальна акція, яка проводиться з метою залучення учнів до вивчення вегетаційних циклів вишні звичайної (Prunus cerasus) та вишні повстистої (Prunus tomentosa), а також їх заохочення їх до дослідження навколишнього середовища.

Вихованці Дунаєвецької СЮН
  Цього року у кампанії взяло участь 448 учнів, 60 вчителів та 60 навчальних закладів з 17 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Миколаївська, Полтавська. Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька Чернігівська, Харківська) та м. Києва. Вперше захід було оголошено на європейському рівні. Спостереження тривали з 1 квітня по 20 травня. Відповідно до методики проведення фенологічних та атмосферних спостережень, учні двічі на тиждень вимірювали довжину листочків вишень, фіксували температуру повітря в місцевий сонячний полудень та вносили дані спостережень до міжнародної бази даних GLOBE.
  На території Дунаєвеччини спостереження проводилися вихованцями СЮН на території Мушкутинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (гурток "Основи комп'ютерного моделювання з хіміко-біологічним нахилом") та Шатавського НВК.
  Нашими гуртківцями було одними з перших зафіксовано розпуск листя вишні, завдяки чому їх відзначено, як переможців акції "Хто перший?".
  Провівши спостереження та заміри розпуску бруньок та швидкості росту листя вишні звичайної Prunus cerasus ми відмітили, що дані показники залежать від умов довкілля: температури навколишнього середовища, кількості опадів та світла. В цілому, розпуск бруньок на досліджуваній ділянці цього року відбувся в ранній термін, що пов'язано з ранньою весною. В перші дні вегетації, спостерігався інтенсивний ріст, завдяки достатній кількості вологи в ґрунті та високій температурі повітря. В останній декаді квітня, через відсутність опадів, на нашій території, та нічні заморозки ріст листків сповільнився. На кінець проведення спостережень погодні умови покращилися, що сприятливо відобразилося на інтенсивності росту листків.


За підсумками кампанії ми були відзначені також
  • сертифікатом учасників кампанії "Вишнева Україна 2016" (для учнів).


  • сертифікатом учителя GLOBE, який пройшов онлайн-тренінг в рамках кампанії "Вишнева Україна 2016"
Джерело: https://nenc.gov.ua/?p=5261

Немає коментарів: